Türkiye Motosiklet Federasyonu İleri Sürüş Eğitmeni Yusuf Güder, havaların soğuması ve yağışların artması ile birlikte yağışlı havalarda güvenli motosiklet kullanımı için önerilerde bulundu. Yağışlı havalarda oluşan kaygan zemin tüm araçları zorlamakta. Motosiklet sürücüleri ise yağışlı havalarda araçlara göre daha dikkatli olmak zorunda. Kazaların yüzde 30’u ıslak yolda kaymadan dolayı meydana geliyor. Yağışlı havalarda motosiklet kullanımı için bazı önerilerde bulunan Güder, motosiklet sürücülerine yağışlı havalarda sakin kalmaları konusunda uyarılarda bulundu. Yağışın başladığı ilk anların bütün araçlar için probleme sebep olduğunu bu yüzden motosiklet kullanıcılarının yağışın ilk başladığı anlarda daha dikkatli olması gerektiğini söyleyen Güder, “Yağmurlu havalarda damlaların yola ilk düştüğü anda ve takip eden tahmini 30 dakikalık sürede, yerler toz parçacıkları yüzünden aşırı derecede kaygan bir hale gelir. Bunu engellemek adına yağmur başladığı anda trafiğe çıkmamanızda fayda var. Tabi, motor sürerken yağmurun başlaması da mümkün. Bu durumda da hızınızı bir miktar düşürüp, en güvenli sürüş pozisyonunuzu almalısınız” dedi.
“SAKİN OLUN VE ANİ HAREKETLER YAPMAYIN”
Yağmurlu havalarda dibi gözükmeyen su birikintilerinin büyük bir sorun olduğuna dikkat çeken Güder, “Eğlenceli gözüken küçük göletlere benzeyen sıçratılabilir su birikintileri, diplerinde büyük çukurlar ve benzeri tehlikeler barındırıyor olabilir. Eğer bunların üzerinden geçmek zorunda kaldıysanız gazınızı sabit tutup, motorunuzu dik tutup frenlere dokunmadan geçmeye çalışın. Kuru günlerde hafif kaygan gibi gözüken zeminler, yağmurlu günlerde çok tehlikeli bir şekilde kayganlaşırlar. Yol çizgileri, kanalizasyon kapakları, metal plakalar ve asfalttaki yılan şeklindeki zift izlerinden uzak durmaya çalışın. Sakin olun ve ani hareketler yapmayın. Sert, ani hızlanmalar, frenlemeler veya yönlendirmeler limitli tutuşunuzu yiyip bitirir. Bütün hareketlerinizi akıcı ve nazikçe yapın. Eğer sert fren yapmanız gerekiyorsa bunu kademeli bir şekilde yapın: ön lastiğe yük bindirmek ve süspansiyonu sıkıştırmak için fren manetini başlangıçta yavaşça sıkın. Sonra yeterince yavaşladığınıza kanaat getirene kadar kademeli bir şekilde sıkma şiddetini artırın” şeklinde konuştu.
“HIZINIZI DÜŞÜRÜN VE ÖNÜNÜZDEKİ ARAÇLA DAHA FAZLA MESAFE BIRAKIN”
Güder, normal şartlarda birçok işi aynı anda yapılabilen hareketlerin, yağmurlu havada yapılmaması gerektiğini söyleyerek, “Normal şartlarda birçok işi aynı anda yapabiliyor olabilirsiniz mesela hızlanma, vites değiştirme veya dönüşlerde fren kullanmak gibi. Yağmurda bu hareketleri tek tek yapmaya çalışın mesela viraja gelmeden önce yavaşlamanızı bitirmeye çalışın. Bunlar sizin lastiklerinizden istediğiniz tutuş ihtiyacını azaltacaktır. Gidonu ölümcül bir şekilde kavrayıp sıkmak üç kötü şeye sebep olur; sizin daha çabuk yorulmanıza sebep olur, en ufak hareketinizin etkisini büyütür, süspansiyonlarınızın olması gerektiği gibi çalışmasını engeller. Unutmayın motosikletiniz küçük tümsek ve çukurları yönetebilmek üzere tasarlanmıştır, yani işini yapmasına izin verin. Yerdeki o sihirli rengarenk sıvılar aşırı kaygan ve ölümcül yağ havuzlarından başka bir şey değildir. Acele etmeyin. Hızınızı düşürün ve önünüzdeki araçla daha fazla mesafe bırakın. Mümkün olduğunda önünüzdeki araçların lastik izlerinden gitmeye çalışın. Araba lastikleri bir saban gibi çalışır ve kısa bir süre için geçtiği yerdeki suyu kenarlara atar. Bu kuru patikadan mümkün olduğu kadar faydalanmaya çalışın”. “Görünür olun aydınlıkta ya da gün batarken görüş iyi olmadığında ve yağmurda, karda, siste, pusta kısa ön farı yakın”. Lastiklerin suyu sıçratmasıyla oluşan serpinti görüşü birkaç metreye indirebilir. Özellikle araç sollarken buna dikkat etmelisiniz. ifadelerine yer verdi.
“YÜKSEK SU GEÇİRMEZ KIYAFETLER DAHA İYİDİR”
Yağmurlu havada motosiklet sürücüleri için su geçirmez kıyafetlerin yeterli olmadığını da dile getiren Güder, “Su geçirmez kıyafetler çok iyi olmalarına rağmen görünürlüğü daha yüksek su geçirmez kıyafetler daha da iyidir. Unutmayın, yağmur zaten bizi görmeyen arabaların bizi görmesini daha da zorlaştırır. Eğer bütün yağmur kıyafetleriniz koyu renk ise yüksek görünürlüklü bir yelek veya diğer reflektif aksesuarlara yatırım yapmayı düşünün. Aslında sarı ve turuncu renkteki vizörler görüşün düşük olduğu ortamlarda kontrastı artırarak daha iyi bir görüş sağlarlar. Bir Pinlock veya buğu önleyici cam size artı bir avantaj sağlar. Eldivenleriniz ıslandığında eğer gerçekten gerekmiyorsa eldivenlerinizi çıkarmayın. Eldivenler çıkarıldıktan sonra çok hızlı soğurlar. Ayrıca yanınızda mutlaka ellerinizi kurulamak için bir havlu bulundurun. Çünkü ıslak eller ile eldiven giymek hiç kolay değildir. Ağır yağışlarda çoğunlukla kucağınızda bir havuz oluşur ve eğer çok uzun süre buradaki su dökülmezse en kaliteli markaların kıyafetlerinin bile fermuarını geçip sizi ıslatabilir. Bunu engellemek için ara sıra pegler üzerinde ayağa kalkıp kucağınızdaki suyu boşaltmak iyi bir fikir olabilir” ifadelerini kullandı.
“ASLA SINIRLARINIZI TRAFİKTE ZORLAMAYIN”
Isıtmalı kıyafetlerin fiyatları yüksek olsa dahi hipotermiden ve ıslanıp üşümekten koruyabilecek özel ekipmanlar olduğunu da belirten Güder, “Eğer uzun süre soğuk ve yağışlı havalarda sürecekseniz bu ürünleri kullanmayı düşünmelisiniz. Isıtmalı yelek en tavsiye edilen üründür. Bunun üzerine iyi bir rüzgar geçirmez korumalı, iyi yalıtımlı sürüş ceketi giyilmeli, en altta ise bir tişört idealdir. 10 derece ile 5 derece arasında tişörtle ısıtmalı yelek arasına ince bir yünlü giysi daha giyilmelidir. Şayet sıcaklık 0 derecelerde ise yünlüyü önce giyin ve üstüne tişörtü giyiniz. Mümkünse de ısıtıcısı otomatik termostatlı olan yelekler tercih edilmelidir. Yün olmadığı takdirde ince birkaç tabakanın üst üste giyilmesi tek bir kalın tabakadan daha iyi yalıtım sağlar. İki parçalı elbiseler giyildiğinde böbreklerinizi çok iyi koruyunuz. Bu tip iki parçalı elbiselerin üzerine giyeceğiniz tek parça bir yağmurluk olumlu yönde mucizevi farklar yaratacaktır” diye konuştu. Güder, motosikletin özgürlük simgesi olduğunu, özgürlüğün de hiçbir şeye bağımlı kalmamak olduğunu söyleyerek, “Özgürlük saçmalamak değildir. Öncelikle kişi kendi kendine yeterli olur ki motoruyla süzülürken bulutlardan yağmur mu gelir kar mı gelir dert etmesin. Pistonların ritmi sürücünün kalp atışlarıyla birleşir ve işte ağacın altında derin düşünme yaparken birden ışık olup kaybolan Asyalı ulu bilge Buda gibi o da Nirvana’ya ulaşır. Konu sizin yaşamınız olduğunda kararı başkalarına bırakamazsınız. Her zaman kendi sürüşünüzü yapın ve asla sınırlarınızı trafikte zorlamayın” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Motorculardan Başkan Gültak’a plaket
Şeytan sabır istiyor!
Mersinli sporcular Makedonya’da tarih yazdı
MERSİNLİ HALTERCİLERDEN BÜYÜK BAŞARI
SÜPER KUPA ŞAMPİYONU MENTEŞSPOR!
SİLİFKE’DE GOL SESİ ÇIKMADI: 0-0
ŞAMPİYON MERSİN!
TİY’de yeni başkan Muhammed Günkut!
Silifke’de tek hedef galibiyet!
Kamu Spor Oyunları Mersin’de başladı
Francisco Calvo Hatayspor’da